Analizy estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME)
Badany parametr | Metoda badania |
---|---|
Zawartość estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) | PN EN 14103 |
Gęstość w temperaturze 15 ºC | PN EN ISO 3675 PN EN ISO 12185 |
Lepkość w temperaturze 40 ºC | PN EN ISO 3104 |
Temperatura zapłonu | PN EN ISO 2719, PN EN ISO 3679 |
Liczba cetanowa | PN EN ISO 5165 |
Badanie działania korodującego na miedzi (3 h w temperaturze 50 ºC) | PN EN ISO 2160 |
Stabilność oksydacyjna (w temperaturze 110 ºC) | PN EN 14112, PN EN 15751 |
Liczba kwasowa | PN EN 14104 |
Liczba jodowa | PN EN 14111 |
Zawartość estru metylowego kwasu linolenowego | PN EN 14103 |
Zawartość estrów metylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( ≥ 4 wiązania podwójne) | PN EN 15779 |
Zawartość alkoholu metylowego | PN EN 14110 |
Zawartość monoacylogliceroli | PN EN 14105 |
Zawartość diacylogliceroli | PN EN 14105 |
Zawartość triacylogliceroli | PN EN 14105 |
Zawartość wolnego glicerolu | PN EN 14105, PN EN 14106 |
Zawartość ogólnego glicerolu | PN EN 14105 |
Zawartość wody | PN EN ISO 12937 |
Całkowita zawartość zanieczyszczeń | PN EN 12662 |
Zawartość popiołu siarczanowego | PN ISO 3987 |
Zawartość siarki | PN EN ISO 20846, EN ISO 20884 |
Zawartość metali grupy I (Na + K) | PN EN 14108, PN EN 14109, PN EN 14538 |
Zawartość metali grupy II (Ca + Mg) | PN EN 14538 |
Zawartość fosforu | PN EN 14107 |
CFPP | PN EN 116 |
Temperatura mętnienia | PN EN ISO 3015 |
Oznaczanie glukozydów steroli w estrach metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) | PN EN 16934 |
Oznaczanie zawartości wolnych steroli roślinnych w próbkach estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) | Metoda badawcza nr 176 |