Oferta

Analizy produktów naftowych i biokomponentów

Analizy estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME)

Badany parametr Metoda badania
Zawartość estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) PN EN 14103
Gęstość w temperaturze 15 ºC  PN EN ISO 3675
PN EN ISO 12185
Lepkość w temperaturze 40 ºC  PN EN ISO 3104
Temperatura zapłonu  PN EN ISO 2719, PN EN ISO 3679
Liczba cetanowa PN EN ISO 5165
Badanie działania korodującego na miedzi (3 h w temperaturze 50 ºC) PN EN ISO 2160
Stabilność oksydacyjna (w temperaturze 110 ºC) PN EN 14112, PN EN 15751
Liczba kwasowa PN EN 14104
Liczba jodowa PN EN 14111 
Zawartość estru metylowego kwasu linolenowego PN EN 14103
Zawartość estrów metylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ( ≥ 4 wiązania podwójne) PN EN 15779
Zawartość alkoholu metylowego PN EN 14110
Zawartość monoacylogliceroli PN EN 14105
Zawartość diacylogliceroli PN EN 14105
Zawartość triacylogliceroli PN EN 14105
Zawartość wolnego glicerolu  PN EN 14105, PN EN 14106
Zawartość ogólnego glicerolu PN EN 14105
Zawartość wody PN EN ISO 12937
Całkowita zawartość zanieczyszczeń  PN EN 12662
Zawartość popiołu siarczanowego PN ISO 3987
Zawartość siarki PN EN ISO 20846, EN ISO 20884
Zawartość metali grupy I (Na + K)  PN EN 14108, PN EN 14109, PN EN 14538
Zawartość metali grupy II (Ca + Mg) PN EN 14538
Zawartość fosforu PN EN 14107 
CFPP PN EN 116
Temperatura mętnienia PN EN ISO 3015
Oznaczanie glukozydów steroli w estrach metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) PN EN 16934
Oznaczanie zawartości wolnych steroli roślinnych w próbkach estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) Metoda badawcza nr 176