Badany parametr |
Metoda badania |
---|
Liczba cetanowa |
PN-EN ISO 5165
|
Pochodna liczby cetanowej |
PN EN 16715 |
Indeks cetanowy |
PN-EN ISO 4264 |
Zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych |
PN-EN 12916 |
Zawartość siarki |
PN EN ISO 20846, PN EN ISO 20884,
ASTM D 5453 |
Zawartość manganu i żelaza w paliwach metodą ICP-OES |
PN EN 16576 |
Temperatura zapłonu |
PN-EN ISO 2719
|
Pozostałość po koksowaniu (z 10% pozostałości destylacyjnej) |
PN-EN ISO 10370 |
Pozostałość po spopieleniu |
PN-EN ISO 6245 |
Zawartość wody |
PN-EN ISO 12937 |
Zawartość zanieczyszczeń |
PN-EN 12662 |
Badanie działania korodującego na miedź (3 h w temperaturze 50 °C) |
PN EN ISO 2160 |
Zawartość estrów metylowych kwasów tłuszczowych (FAME) |
PN EN 14078:2014 |
Stabilność oksydacyjna |
PN EN ISO 12205 |
Stabilność oksydacyjna dla oleju napędowego zawierającego FAME powyżej 2,0 % (V/V) |
PN EN 15751, PN EN 16091 |
Smarność, średnica śladu zużycia (WSD) w temperaturze 60 °C |
PN EN ISO 12156-1 |
Lepkość w temperaturze 40 °C |
PN EN ISO 3104 |
Skład frakcyjny
|
PN EN ISO 3405 |
Temperatura mętnienia |
PN-EN ISO 3015 |
Temperatura zablokowania zimnego filtra (CFPP) |
PN-EN 116 |
Zawartość chlorków nieorganicznych |
ASTM D 3230 |
Zawartość węgla |
ASTM D 5291C |
Bakterie tlenowe |
IP 385 proc. A (faza paliwowa) |
Grzyby i drożdże |
IP 385 proc. B (faza wodna) |
Wygląd |
Wizualna ocena wyglądu/ Visual assessment |
Gęstość (w temp. 15o C) |
PN-EN ISO 3675, ASTM D 5002, PN-EN ISO 12185 |